Прес-служба Держветфітослужби
України повідомляє, що в смт. Кудрявцево
Веселинівського району Миколаївської області встановлено
захворювання людини на трихінельоз.
В результаті проведеного
фахівцями ветеринарної служби Веселинівського району та відділом ветеринарної
міліції Миколаївської області розслідування встановлено, що м’ясо свинини
потерпілий купував на неконтрольованому стихійному ринку.
При дослідженні в державній лабораторії ветеринарної медицини вилученої замороженої м’ясної
продукції, яка ще зберігалася в холодильнику в сім’ї потерпілого, було
підтверджено наявність личинок трихінел.
На сьогодні в Миколаївській
області проводиться комплекс заходів з встановлення місця
походження тварин, з яких отримано заражене м’ясо.
Відповідно до розпорядження
Головного державного інспектора ветеринарної медицини України , з метою
здійснення епізоотичного розслідування цього випадку та вжиття відповідних
заходів в Миколаївську область відряджено співробітників відділу ветеринарної
міліції МВС України.
Державна ветеринарна служба вкотре наголошує
про ризик та небезпеку закупівлі м’яса у не встановлених для цього місцях
без проведення попередньої ветеринарно-санітарної експертизи.
Заборонено та небезпечно купувати м’ясну продукцію на стихійних ринках,
проводити подвірний забій тварин без ветеринарного контролю та переміщення
тварин без супровідних ветеринарних документів. Крім того, заборонено
згодовувати домашнім тваринам субпродукти невідомого походження, та необхідно
проводити регулярну дератизацію стійлових приміщень у приватних садибах,
Довідково
Трихінельоз (trichinellosis) - гельмінтозна хвороба
тварин і людей, збудником якої є живородна нематода Trichinella spiralis. Статевозрілі гельмінти паразитують у
кишечнику людей і тварин, а личинкова стадія - у поперечно-смугастих
м´язах.
Основним джерелом зараження
трихінельозом є свинина, а також м´ясо диких кабанів, ведмедів, яке
містить у собі личинки трихінел.
Личинки трихінел гинуть при
прогріванні до + 71ºС в товщі шматка м’яса протягом 60 хвилин.
Знезараження збудника трихінельозу у м’ясі проходить і шляхом заморожування при
товщині шматка м’яса 15 см при температурі - 15ºС протягом 20 діб.
Люди мають дуже велику сприйнятливість
до зараження трихінельозом та можуть захворіти при споживанні недостатньо
обробленого м'яса свиней та продуктів з нього (бекон, корейка, грудинка,
ковбаса тощо) уражених личинками трихінел.
Клінічні ознаки захворювання
залежать від інтенсивності інвазії.
Найхарактернішими клінічними
проявами трихінельозу є гарячка (2-3 тиж., іноді до 3 міс.), переважно
ремітуючого типу, набряки повік і обличчя (з'являються у перші дні хвороби,
пізніше приєднуються одутлість обличчя і кон'юнктивіт). У деяких хворих
спостерігаються набряки ніг, рук, попереку, які тримаються 5-8 діб, іноді до
2-3 тиж. Біль у м'язах у більшості хворих з'являється через 1-3 дні від початку
хвороби і пізніше. Вона виникає в очних, жувальних, литкових м'язах, а також в
м'язах попереку і плечового поясу. У частини хворих при пальпації двоголового
м'яза плеча можна виявити дрібні болючі ущільнення (вузлики), які, очевидно,
утворюються внаслідок запальної реакції м'язової тканини і судин на проникнення
личинок.